Deserti - sorbeti, granitē (on-line)
Testa versija
Vasaras karstumā nav nekā labāka par aukstu un garšīgu kārumu. Uz katra ielas stūra stāv saldējuma ratiņi un kārdina ar visdažādākajiem saldējumu veidiem. Diemžēl lielākoties šie kārumi ir "kaloriju bumbas". Ko darīt? Izeja ir - jāgatavo sorbets, izvairoties gan no mistiskajiem E, kas nu jau ir 90% saldējumu, gan no kalorijām, gan, uzmanīgi izvēloties sorbetu sastāvdaļas, no našķu punktiem.
Sorbets (arī granitē) pēc savas būtības ir saldēta sula. Šo desertu izgudroja senajā Ķīnā, tā nosaukums cēlies no turku valodas vārda, kas nozīmē "dzert", bet Eiropā tas bija Katrīnas Mediči iecienītākais deserts.
Romas imperatora Nērona iecienītākā sorbeta recepte - sniegs ar medu augļu biezeni un vīnu.
Katrā valstī, kur sorbets ir klasisks deserts karstās dienās, ir savas īpatnības tā gatavošanā. Itālijā izmanto sarkanvīnu, sulas un ogu biezeņus, Francijā citrusaugļus, Kalifornijā - gurķus.
Kas jāņem vērā, gatavojot sorbetu?
Saldētava
Receptēs norādītie saldēšanas ilgumi ir doti aptuveni. Tikai jūs paši zināt, kāda ir jūsu saldētavas saldētspēja un varat sekot līdzi salšanas procesam. Sorbets ir vienkārši pagatavojams, bet tā pareiza sasaldēšana prasa laiku un jūsu uzmanību.*
Ieteikumi sorbeta gatavošanā
Saldēšanai labāk izmantot lēzenu un platu trauku - tā ātrāk sāks veidoties ledus kristāli. Ik pēc 30 minūtēm salstošo masu samaisa ar dakšiņu - pirmās 2-3 reizes vienkārši noņem no trauka sieniņām tur izveidojušos ledus kārtu un samaisa ar pārējo masu, lai neveidotos lieli ledus kristāli. Pārējās reizes ledu spēcīgi kuļ, lai ledus graudi veidotos pēc iespējas mazāki un sorbets kļūtu gaisīgs.
Pēc 3 - 4 stundām, kad sorbets pilnībā sasalis (t.i., vairs nav redzams šķidrums), to izņem no ledus kameras un sakuļ ar putojamo slotiņu vai mikseri.
* ja jums ir saldējuma pagatavošanas ierīce, varat to izmantot sorbetu gatavošanā. Tā jūs ietaupīsiet laiku, kas nepieciešams šī deserta gatavošanai.




