Cilvēce zaudētu daudz prieka, ja nebūtu šķēršļu, ko pārvarēt. /Helēna Kellere/

Citrusaugļu sorbets - 0,25

4 porcijas
1 porcija

Sastāvdaļas:
4 apelsīnu un 1 citrona sula (kopā 200ml)
4 - 6 ēd.k. saldinātāja
1/2 glāze ūdens

Pagatavošana:
1 apelsīnam nogriež mizu (tikai oranžo daļu). Nelielā katliņā lej ūdeni, ber cukuru un ieliek apelsīna mizu. Uzvāra un vāra uz mazas uguns 5 minūtes. Noņem no uguns, atdzesē, apelsīna mizu izņem.
No apelsīniem un citrona izspiež sulu (kopā jāiznāk vismaz 1 glāzei šķidruma). Šķidrumu izkāš, pielej klāt sīrupu, samaisa. Ja šķiet pārāk salds, pielej vēl citrona sulu.
Šķidrumu lej traukā un liek saldētavā. Labāk izmantot lēzenu un platu trauku - tā sula ātrāk sasals. 
Ik pēc 30 minūtēm salstošo sulu samaisa ar dakšiņu - pirmās 2-3 reizes vienkārši noņem no trauka sieniņām tur izveidojušos ledus kārtu un samaisa ar pārējo masu, lai neveidotos lieli ledus kristāli. Pārējās reizes ledu spēcīgi kuļ, lai ledus graudi veidotos pēc iespējas mazāki un sorbets "elpotu".
Pēc 3 - 4 stundām, kad sorbets pilnībā sasalis (t.i., vairs nav redzams šķidrums), to izņem no ledus kameras un sakuļ ar putojamo slotiņu vai mikseri. Lai iegūtu maigāku struktūru, kulšanas laikā var pievienot 1 ēd.k. alkohola - liķieri, degvīnu vai konjaku.
Sakulto ledu liek saldā trauciņos un pasniedz nekavējoties.