Ja jūs gribat zināta, ko Dievs domā par naudu, paskatieties uz cilvēkiem, kam viņš to ir iedevis. /Dorotija Pārkere/

Dārzeņu tvists - biešu ēdieni

Biešu risoto
4 porcijas  
1 porcija       5 vienības

Sastāvdaļas:
600 g biešu
4 tējk. olīveļļas
2 tējk. sviesta
1 sasmalcināts sīpols
1 ķiploka daiviņa
250 g risoto rīsu
120 ml sausa baltvīna
700 ml karsta dārzeņu buljona
120 g rīvēta cietā siera (piem., Parmazāns)

Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 (elektrisko) vai 160 (gāzes) grādiem. Bietes sagriež lielos gabalos, liek uz cepamās plāts, pārkaisa ar garšvielām (pēc izvēles) un cep apmēram 1 stundu. Izņem no krāsns, ¼ daļu sablenderē, pārējās sagriež vai sarīvē.
Ugunsizturīgā katlā uzkarsē olīveļļu un sviestu, pievieno sīpolu un ķiploku, sutina, kamēr sīpols kļūst caurspīdīgs. Pievieno rīsus, samaisa, lai tie kārtīgi sajauktos ar taukvielām. Pielej baltvīnu un vāra apmēram 5 minūtes.
Vēlreiz samaisa, pielej buljonu, uzliek vāku un liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, kamēr rīsi mīksti. Pievieno rīsiem bietes, rīvēto sieru, samaisa.

Biešu omlete ar feta sieru
4 porcijas  
1 porcija 2,5

Sastāvdaļas:
2 tējk. olīveļļas
1 sasmalcināts sīpols
80 g sadrupināta feta siera
300 g gabaliņos sagrieztu vārītu biešu
4 olas
saišķītis svaigu diļļu

Pagatavošana:
Ugunsizturīgā pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus, pa virsu kārto bietes, sieru un dilles, pārlej ar sakultām olām un cep uz vidējas uguns, kamēr omlete gandrīz gatava. Tad uz pāris minūtēm liek cepeškrāsnī, lai apbrūnētu omletes augšpuse.

Makaroni ar biešu mērci
4 porcijas  
1 porcija 4

Sastāvdaļas:
600 g biešu
2 tējk. olīveļļas
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
120 ml sausa baltvīna
250 ml vistas buljona
100 ml 10% skāba krējuma, 150 ml 2,5% bezpiedevu jogurta
1 ēd.k. svaigu diļļu, 1 ēd.k. mārrutku, 1 kanēļa standziņa, sāls, pipari
560 g vārītu makaronu

Pagatavošana:
Bietes ietin cepamajā folijā kopā ar kanēļa standziņu un cep cepeškrāsnī 200 grādos 45 minūtes. Kad gatavas, atdzesē, nomizo, sagriež kubiņos.
Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus un ķiploku. Pievieno bietes, baltvīnu un buljonu. Uzvāra un sautē, kamēr šķidruma daudzums samazinas uz pusi. Pievieno krējumu un jogurtu un turpina sutināt, kamēr mērce sabiezē. Pievieno dilles un mārrutkus, kārtīgi samaisa. Pasniedzot makaronus pārlej ar mērci.