Vējā augušam kokam stipras saknes. /R. Kaudzīte/

Ēdiens pēc noskaņojuma

Aiz loga aizvien biežāk grabinās lietus un vasaras kleitas jāliek skapī līdz nākošajai vasarai. Un aizvien biežāk es sevi pieķeru pie domas, ka vairs nekārojas saldējuma un svaigu dārzeņu salātu, bet aizvien biežāk izvēlos karstas zupas un sātīgus sautējumus.
Noteiktos dzīves brīžos un laika apstākļos mums gribas noteikta veida ēdienus. Nerunāsim par šokolādi un čipsiem, kaut gan arī tiem var atrast vietu Figūras Draugu ēdienkartē - tikai īstajā laikā un ar mēru. Parunāsim par to, kādi ēdieni palīdz mums kļūt možiem vai tieši otrādāk - palīdz atslābināties, kā vieglāk savākt vienības vasarā un nepārtērēt tas ziemā. Izmēģiniet arī 1 dienas ēdienkarti - šajā materiālā esošās receptes atbilst sabalansētai 1 dienas ēdienkartei uz 16 vienībām.


Kad nepieciešams pamosties
Brokastīm jābūt pilnvērtīgām – ogļhidrāti, šķiedrvielas, kalcijs – tas viss palīdzēs ilgu laiku palikt možām. Musli ar pienu vai jogurtu vai auzu pārslu biezputra dos nepieciešamo uzturvielu devu. Izlietojot kalcija porciju, jūs samazināt risku saslimt ar osteoporozi (sievietēm šis risks ir daudz augstāks kā vīriešiem). Iespējams,  noderēs arī kafijas vai tējas tasīte (bet, ja šos dzērienu nelietojat, vēl jo labāk), bet noteikti neaizmirstiet izdzert glāzi ūdens.

Brokastu variants vēsam rudens rītam 
50 g auzu pārslu apgrauzdē uz sausas pannas, ieber bļodiņā, pievieno šķēlītēs sagrieztu 1 banānu, pārlej ar 100 ml silta 2% piena.


Kad nenāk miegs
Tas, ka vakarā nevajadzētu dzert stipru kafiju vai tēju, ir zināms visiem – kofeīns neļaus aizmigt un pilnvērtīgi atpūsties. Bet arī šokolādē ir nedaudz šī stimulatora, tāpēc tas ir vēl viens iemesls teikt šokolādei – nē, it īpaši pirms gulētiešanas.
Savukārt silta piena glāze ar medu būs lielisks dabisks nomierinošais līdzeklis. Gan piens, gan medus satur aminoskābi triptofānu, kas rada miegainības efektu. 
Tāpat labākam naktsmieram noderēs arī silta zāļu tēja vai īsa pastaiga svaigā gaisā. Neejiet gulēt ar pārāk pilnu vēderu, bet arī neuzķerieties uz diētu „gudrību” – neēst pēc sešiem vakarā. Tam nav zinātniska pamatojuma, bet ar kurkstošu vēderu visdrīzāk labi izgulēties neizdosies. Vislabāk ieplānojiet savu pēdējo maltīti 2 stundas pirms gulētiešanas un izvēlieties dārzeņus, nedaudz olbaltumvielu un nedaudz ogļhidrātu.

Vieglas vakariņas drēgnam rudens vakaram
Puķkāpostu biezzupa ar Parmas sieru un grauzdiņiem
2 porcijas – 300 g puķkāpostu, 200 g kartupeļu, 1 neliels sīpols, 500 ml dārzeņu buljona. Pasniegšanai – 40 g baltmaizes, 30g cietā siera (līdz 30%t.s.s.). 
Uz pannas bez taukvielām apcep sīpolu, liek katlā kopā ar kubiņos sagrieztiem kartupeļiem, vāra, kamēr kartupeļi gandrīz mīksti. Tad pievieno puķkāpostu, pielej dārzeņu buljonu un vara, kamēr kāposti gatavi. Noņem no uguns, sablenderē viendabīgā masā, vēlreiz uzkarsē, pievieno garšvielas pēc gaumes. Pasniedzot katru porciju pārkaisa ar 15 g rīvēta parmas siera un 20 g baltmaizes grauzdiņu (pagatavoti bez taukvielām).

Kad jums ir karsti
Ūdens, ūdens un vēlreiz ūdens. Karstumā mums šķidrums ir nepieciešams vēl vairāk kā parasti. Karstumā bieži vien vispār negribas ēst. Tomēr organismam kalorijas ir nepieciešamas jebkuros laika apstākļos. Tāpēc izvēlieties nevis blīvu un treknu pārtiku, bet gan zaļos salātus, dažādus svaigus dārzeņus (bet ne sakņaugus), augļus. Gaļas vietā olbaltumvielu porcijas varat uzņemt ar piena produktiem.

Viegla uzkoda siltai atvasaras pēcpusdienai
Ķirbis dzērveņu sulā

150 g rīvēta ķirbja, 25 g dzērveņu, 150 ml ūdens, 2 ēd.k. saldinātāja (vai pēc garšas), 150 ml 2% bezpiedevu jogurta.
Dzērvenes saspaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra, izkāš, pievieno cukuru un medu. Ar šo sulu pārlej sarīvētu ķirbi (atstāj nedaudz sulas), ļauj kārtīgi ievilkties. Pasniedzot pārlej ar jogurtu, kas sakults ar atlikušo dzērveņu sulu, rotā ar dzērveņogām.


Kad jums ir auksti
Karsts dzēriens aukstā rudens dienā vai ziemas vakarā uzlabos pašsajūtu un dos mundrumu. Zāļu tēja vai citronu-ingvera dzēriens nesatur kalorijas, bet dod spēku.
No ēdieniem aukstā laikā izvēlieties sakņu dārzeņus (bietes, burkānus, kāļus utt.). Dārzeņu sautējumi  ar gaļu un biezas dārzeņu zupas gan sniegs garšas baudījumu, gan sasildīs un neļaus pārsniegt ikdienas vienību skaitu. Pie zupām lieliski derēs silti grauzdiņi - izmantojiet Figūras draugu grilu un gatavojiet grauzdiņus bez taukvielām!

Rudenīgai pēcpusdienai
Sātīgs sautējums „A la Mexicana” 
1 porcija
50 g vārītu pupiņu, 2 ēd.k. konservētas kukurūzas, 2 tējk. eļļas, 60 g liesas maltās gaļas , 1 mazs sīpols, 1 ēd.k. tomātu pastas,  30 g rīvēta Parmas siera, 1 tostermaaizes šķēle.
Sāls, pipari, Tabasco mērce
Uz pannas eļļā apcep sasmalcinātu sīpolu, pievieno tomātu pastu, malto gaļu. Samaisa un sutina 5 – 10 minūtes. Pievieno vārītas pupiņas un kukurūzu, samaisa un uzkarsē.
Pasniedzot pārkaisa ar Parmas sieru. Ēd ar grauzdētu tostermaizes šķēlīti.

Kad nepieciešami spēki
Ja esat sporta zāles fane, aizmirstiet par treneru ieteikumiem – „neēst 2 stundas pirms treniņa, 2 stundas pēc treniņa”. Organismam enerģija ir nepieciešama visu laiku. Tāpēc gan pirms, gan pēc treniņa ne tikai drīkst, bet pat vajag ēst. Viegla maltīte, kura sastāv no saliktajiem ogļhidrātiem, šķiedrvielām, dos spēku un neiedzīs organismu stresā, atņemot pārāk daudz enerģijas. Neaizmirstiet ari ūdeni – sporta nodarbību laikā organismam nepieciešams šķidrums.

Viegla uzkoda pēc treniņa
Jogurts ar rozīnēm un kukurūzas pārslām

30 g rozīņu, 100 ml augļu jogurta, 4 ēd.k. kukurūzas pārslu bez cukura.
Samaisa visas sastāvdaļas, ēd lēni un ar baudu.

Lai labi garšo!
 

Izmēģiniet "Smeķīgo ēdienkarti" - 1 nedēļa, 16 vienības, mīnus 1 kg, nekādas izsalkuma sajūtas!